Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Ezine'ye Gelişinin 85. Yıl Dönümü

Devletlerin bağımsızlıklarını koruyarak ilelebet yaşayabilmeleri için fertlerin, kendi tarihlerini çok iyi bilmeleri gerekir. Çünkü tarih, toplumsal varlığın köklerinin kaydedildiği belgeler ve olaylar bütünüdür. Yeryüzünde milletlerin ve devletlerin var oluşunun bilindiği çağlardan bu yana ayakta kalan uluslar, tarih bilincini kaybetmemişlerdir.
​Bizler de tarihimizin dönüm noktası olan hadiseler
i ve olaylara yön veren abide şahsiyetlerin çalışmalarını iyi bilmeliyiz.
Özellikle Ulusumuzun Anadolu topraklarını “vatan edinme” mücadelesini asla unutmamalıyız. Son yüzyılımızda, köşe taşı diyebileceğimiz önemli olayların yorumlarını iyi yapmalıyız. Bu olaylara “yaşanmış, bitmiş olaylar” diyemeyiz. Çünkü hepimizin bildiği gibi tarih, tekerrürden ibarettir. Geçmişe şöyle kısa bir dönüp bakarsak bu güzel günlere hangi badireleri atlatarak kavuştuğumuzu daha iyi anlarız.
​Tarihimizin en karanlık döneminde Anadolu halkıyla el ele veren
Mustafa Kemal Atatürk, “Geldikleri gibi giderler” dediği işgalci güçleri, yurdumuzdan bir bir atmanın hesaplarını yaptı. Halkla bütünleşerek oluşturduğu Kuva-i Milliye birlikleri, başta Yunanlılar olmak üzere bütün işgal güçlerini Anadolu’dan temizledi. Mustafa Kemal Atatürk, Türk Ulusunun karakterine en uygun yönetim biçimi olan Cumhuriyeti ilan etti. Devrimlerini, arka arkaya uygulamaya koydu. Böylece artık “bir daha dirilemez” denilen milletimizi, güçlü bir devletin sahibi yaptı. Daha sonra ölümüne kadar Misak-ı Milli sınırları içindeki her yeri il il, ilçe ilçe gezerek devrimlerini ve millete olan inancını anlattı. Halkın durumunu yerinde görerek tespitlerde bulundu. İşte bu yurt gezilerinden birini de 14 Nisan 1934’te Ezine’ye yaptı.​

İlçemizi ziyaretlerinin 85. yıldönümün de Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, isimleri bilinen ve bilinmeyen tüm kahramanlarımızı minnet,rahmet ve şükranla anıyorum.

Güray Yüksel
Ezine Belediye Başkanı